Spring naar hoofdinhoudSpring naar navigatie

Veelgestelde vragen

Vind antwoorden op de meest gestelde vragen over verduurzaming, subsidies en onze disciplines

De belangrijkste landelijke subsidie is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is beschikbaar voor maatregelen zoals isolatie, warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op een warmtenet.

De ISDE-subsidie ondersteunt huiseigenaren bij het verduurzamen van hun woning.

U kunt subsidie aanvragen voor:

• Isolatiemaatregelen: Spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie.

• Warmtepompen: Zowel volledig elektrische als hybride warmtepompen.

• Zonneboilers: Voor het verwarmen van tapwater.

• Aansluiting op een warmtenet: Wanneer u uw woning aansluit op een extern warmtenet.

U kunt de ISDE-subsidie aanvragen via de website van de RVO. Het is belangrijk om vooraf de voorwaarden te controleren en de benodigde documenten te verzamelen, zoals facturen en bewijs van uitvoering. De aanvraag dient binnen 24 maanden na uitvoering van de eerste maatregel te worden ingediend.

Ja, wij begeleiden u van A tot Z bij het aanvragen van de subsidie. Dit proces duurt slechts 10 minuten en wij zorgen ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

Het subsidiebedrag voor isolatie hangt af van het type maatregel en het aantal vierkante meters dat u isoleert. Voor sommige maatregelen geldt een hoger subsidiebedrag als u binnen 24 maanden twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert. De exacte bedragen en voorwaarden vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ja, naast de landelijke ISDE-subsidie bieden sommige gemeenten en provincies aanvullende subsidies voor energiebesparende maatregelen. Het is raadzaam om bij uw eigen gemeente of provincie te informeren naar de beschikbare regelingen.

Ja, u kunt subsidies combineren met andere financieringsopties, zoals de Energiebespaarlening. Deze lening biedt huiseigenaren de mogelijkheid om tegen een gunstige rente energiebesparende maatregelen te financieren.

Sinds 2023 geldt een btw-tarief van 0% op de levering en installatie van zonnepanelen voor particulieren. Dit betekent dat u geen btw betaalt over de aanschaf en installatie. Daarnaast zijn er soms lokale subsidies beschikbaar. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Ja, dit is mogelijk via onze partner Het Warmtefonds. Voor grotere projecten, zoals beleggingspanden, bieden wij ook maandelijkse betalingsopties aan. Neem hiervoor contact op voor een telefonische afspraak.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

De salderingsregeling houdt in dat de elektriciteit die u met uw zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt verrekend met uw verbruik. Hierdoor ontvangt u dezelfde prijs voor teruggeleverde stroom als u betaalt voor afgenomen stroom. Let op: de overheid is van plan deze regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen.

Op dit moment zijn er in Nederland geen landelijke subsidies voor de aanschaf van een thuisbatterij. Het is echter mogelijk om de btw op de aanschaf en installatie van een thuisbatterij terug te vragen, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Voor uitgebreide en actuele informatie kunt u terecht op de website van de RVO. Daarnaast bieden organisaties zoals Milieu Centraal en Vereniging Eigen Huis nuttige informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden voor verduurzaming.